Το έθιμο του Κλήδονα: Ανάβοντας φλόγες, χτίζοντας δεσμούς Ημερομηνία:
Σήμερα 25/6/2026, 20:44 - Εμφανίσεις: 13
Κάθε Ιούνιο, στις φωτιές του Κλήδονα, οι γειτονιές ξαναβγαίνουν στον δρόμο.
Γύρω από τις φλόγες ενός εθίμου που έρχεται από πολύ μακριά – από μαντείες, αμίλητα νερά, θερινά ηλιοστάσια και λαϊκές τελετουργίες κάθαρσης – οι άνθρωποι συναντιούνται ξανά.
Δημιουργούν πυρήνα, έρχονται πιο κοντά και φτιάχνουν τις ρίζες εκείνες που οι σημερινές κοινότητες έχουν χάσει και ίσως έχουν και πάλι ανάγκη.
Άλλοι για την παράδοση, άλλοι επειδή κάπως, χωρίς να το λένε ακριβώς, έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι συγκαταλέγονται κάπου.
Αποτελεί το ίδιο έθιμο για το οποίο ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε στίχους, ο Δήμος Μούτσης μουσική και ο Δημήτρης Μητροπάνος απογείωσε με την ερμηνεία του.
«Aνάβουνε φωτιές στις γειτονιές του Άη Γιάννη, αχ πόσα ξέρεις και μού λες.
Αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μού λες που’ χουν πεθάνει», λένε οι στίχοι στο τραγούδι «Η σούστα πήγαινε μπροστά». googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Πράγματι, για χρόνια το έθιμο του Άη Γιάννη του Κλήδονα είχε υποχωρήσει στη συλλογική λαϊκή παράδοση, κυρίως στις πόλεις.
Κάτι η έντονη αστικοποίηση, κάτι η αποξένωση των γειτόνων μεταξύ τους, κάτι η πληθώρα παρκαρισμένων αυτοκινήτων, δεν επέτρεπαν στο έθιμο να πάρει χώρα στις γειτονιές των πόλεων.
Μέχρι και σήμερα που γίνονται συχνά φιλότιμες προσπάθειες από πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους και πρωτοβουλίες να το αναβιώσουν, λίγοι το γνωρίζουν, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας. Μαντικές δοξασίες και η εξαγνιστική δύναμη του πυρός Από που προέρχεται όμως το έθιμο του Κλήδονα κατά το οποίο οι παρευρισκόμενοι ανάβουν φωτιές και πηδούν από πάνω τους; Η λέξη «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία «κληδών», που περίπου σήμαινε οιωνός, προμήνυμα ή μαντικό – τυχαίο άκουσμα.
Στην αρχαιότητα υπήρχε η ιδέα ότι η τύχη μιλάει μέσα από τυχαίες λέξεις.
Ο Παυσανίας περιγράφει μαντική πρακτική στο έργο του «Ελλάδος Περιήγησις».
Όπως αναφέρει, ο άνθρωπος έκανε ερώτηση στο άγαλμα, έκλεινε τα αυτιά του, έβγαινε ...